مسجد مقصودبیک

يكي از مساجد بسيار زيبا و جالب اصفهان مسجد مقصود بيك است. اين مسجد كه در شمال شرقي ميدان نقش جهان قرار دارد در بين مردم به مسجد ظلمات نيز معروف است. علت اينكه آن را به اين نام نيز مي خوانند اين است كه در محله اي كه در آن روزگار تكيه ظلمات ناميده مي شد واقع شده است.

مقصود بيك كه در زمان شاه عباس اول ناظر كل بوده است اين مسجد را به پيروي از ديگر بزرگاني همچون الله ورديخان كه آثاري در اصفهان به وجود آورده اند ساخته است.

آندره گدار اين مسجد را متعلق به «… بهترين دوره ساختمانهاي شاه عباس كه تزئينات و خط و كتيبه هاي عالي و شيوا هستند …» ميداند.

كتيبه سردر اين مسجد كه مورخ به سال ۱۰۱۰ هجري قمري است به خط ثلث با كاشي سفيد معرق بر زمينه لاجوردي به قلم جعفر علي امامي است. در اين كتيبه به نام شاه عباس اول و مقصود بيك ناظر اشاره شده است. شبستان جنوبي مسجد مقصود بيك داراي تزئينات كاشيكاري معرق است. محراب بسيار زيبا و نفيس آن كتيبه اي دارد كه با خط ثلث سفيد معرق بر زمينه كاشي لاجوردي مورخ ۱۰۱۱ هجري است.

در اين كتيبه كه به خط محمد رضا امامي است به نام شاه عباس اول و مقصود بيك اشاره شده است. در مشرق حياط مسجد آرامگاه خوشنويس بزرگ روزگار صفويان مرحوم مير عماد حسني قزويني واقع شده كه مردم اصفهان براي او احترامي خاص قائل هستند مير عماد از خوشنويسان بي نظيري است كه بسياري از محققين او را آبروي دولت صفويه لقب داده اند.

قبر اين هنرمند مشهور فاقد كتيبه است اما در آرامگاه او قطعه سننگ مرمري به طور عمودي بر ديوار نصب شده است. كه با خط ثلث و نستعليق برجسته اشعاري به زبان فارسي و صلوات بر چهارده معصوم نوشته شده است.

مسجد مقصود بيك به لحاظ كاشيكاري بسيار زيبا و مجلل از بناهاي مشهور عصر صفوي است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *