مسجد رحیم خان

يكي از بناهاي جالب و نفيس اصفهان مسجد رحيم خان است. ساختمان اين اثر جالب كه در محله نو خواجو واقع شده است در سال ۱۲۹۰ هجري قمري شروع شد و در سال ۱۳۰۴ هجري قمري به پايان رسيد شيوه معماري و خطوط و تزئينات مسجد رحيم خان شباهت بسياري با مسجد سيد دارد.

بطوريكه كه بسياري از كارشناسان و محققين نوشته اند برخي از كتيبه هاي اين مسجد از كتيبه هاي مسجد سيد گرده برداري شده است.

به هر حال علت نامگذاري اين مسجد به رحيم خان اين است كه اين بنا به وسيله محمد رحيم خان كه در آن روزگار بيگلر بيگي اصفهان بود به پايان رسيد.

باني اوليه مسجد رحيم خان، مير سيد حسن مجتهد اصفهاني است كه چون قبل از اتمام بنا درگذشت، بقيه امور را محمد رحيم خان و پس از مرگ وي نيز برادرانش انجام دادند.

m-rahim-khan (1)
كتيبه سردر شرقي مسجد رحيم خان به خط ثلث سفيد بر زمينه كاشي خشت لاجوردي است كه در سال ۱۳۰۱ كتابت شده و در آن به نام ناصرالدين شاه و ظل السلطان و محمد رحيم خان و برادران او محمد كريم خان و محمد حسين خان اشاره شده است.

در ايوان جنوبي مسجد قسمت نماي خارجي كتيبه اي است كه با خط ثلث سفيد بر زمينه كاشي خشت لاجوردي آيات قرآن كريم نوشته شده است. خطاط اين كتيبه محمد باقر شيرازي و تاريخ آن ۱۳۰۴ هجري قمري است بر طرفين همين ايوان اشعاري با خط نستعليق سفيد بر زمينه كاشي خشت لاجوردي نوشته شده كه در طي آن معمار مسجد به نام استاد آقا جوئي و نويسنده آن به نام حسن خان معرفي شده است تاريخ اين كتيبه نيز ۱۳۰۴ هجري قمري است.

محراب زيباي مسجد رحيم خان با كاشي تزئين شده و كتيبه هائي نيز دارد. اطراف محراب با خط ثلث سفيد بر زمينه كاشي خشت لاجوردي آيات قرآن كريم نوشته شده است. تاريخ اين كتيبه ۱۳۰۴ هجري قمري است. مسجد رحيم خان سنگاب نفيس و يكپارچه اي دارد كه با خط نستعليق برجسته اشعاري با تاريخ ۱۲۹۹ هجري قمري بر آن نوشته شده است.

 

مسجد رحيم خان سنگاب نفيس و يکپارچه ای دارد که با خط نستعليق برجسته اشعاری با تاريخ ۱۲۹۹ هجری قمری بر آن نوشته شده است.

در ضلع شمالي مسجد شبستان بزرگ و با شكوه آن قرار دارد كه كاشيكاري آن در سال ۱۳۷۸ هجري قمري انجام شده است زيرا شبستان مسجد و گنبد و داخل آن به علت درگذشت باني آن كاشيكاري نشده بود.

در سردر شمالي مسجد نيز به خط ثلث سفيد بر زمينه كاشي خشت لاجوردي رنگ آيات قرآن كريم كتابت شده است. مقبره مرحوم مير سيد حسن مدرس كه باني اوليه مسجد بوده است نيز در اين مسجد قرار دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *